Neler Yaptım? -II
Bölüm 2: Kariyer ve Kaynaklar
Bu bölümde daha çok iki aylık süreçte hangi kaynakları keşfettim ve neler yaptığımdan bahsediyorum.
Önce “Bölüm 1: İş Kurmak” adlı yazımı okumanızı tavsiye ediyorum.
Eğitim. Kendimi geliştirme. Daha öncesinde de kendimi geliştiriyordum tabi. Takip ettiğim kaynaklar vardı. Aldığım kurslar. Okuduğum kitaplar ve dergiler. Ama bunları yaparken aslında birincil bir öncelik gibi değilde bir hobi gibi yada akşam eve dönünce bir-iki saatliğine şöyle bakıp geçmekti.
Ama şimdi böyle değil. Yaptığım her işi bir portföymüş gibi görerek çalışma yapıyorum. Öğrenirken gerçekten bunu ben kullanacağım gibi öğreniyorum. Yani öylesine yapmak için değil. Uzun zamandır kendimi Swift dilini öğrenmek için geliştiriyordum ama aradan geçen zamanda github’a dönüp bakınca aslında bayadır bir şeyleri yapıp repolamadığımı fark ettim.
Daha doğrusu zaman içerisinde ne yaptıysam hepsini içimde tutmuş gibi localimde bırakmışım ve üstüne düşmemişim. Halbuki iş ilanlarında arananlara baksanız sizden işle alakalı uzun süre deneyim, proje ve aktiflik aranıyor. Peki ben ne yapmışım?
Neden? Çünkü zaten çalışıyordum değil mi? Kitap satıyordum. Müşteriye içeriği anlat ve ürünü sat. Öğrenciyle iletişim kur onu anla ve yardımcı ol. Ama gerçekten istediğim bu muydu?
Yazılım alanında kendimi daha net adımlar atmaya yönelttim. Linkedin profilimi oluşturdum. Aslında daha öncesinde vardım ama o dönemleri kapatınca kapattım. O dönemlerle alakalı size iki yazımı da okumanızı tavsiye ederim. Girişimcilik serüvenlerim. #İnsanlık, #Sorun Ne?
Eskiden daha iyi bir profile sahiptim Linkedin’de çok daha iyi bağlantılarım vardı ama olan olmuştu. Geçti köprünün altından çok sular.
Profili oluştururken eğitimimi yani bildiklerimi ve bilmediklerimi yeniden hatırlamalı ve öğrenmeliydim. İşte size ilk kaynak. Linkedin sadece iş ağı geliştireceğiniz yada iş bulacağınız bir platform değil. Bilenleri pas geçelim.
Linkedin eğitim videoları. Evet linkedinde kurslara katıldım. Dili genellikle ingilizce ama zaten ingilizce öğrenmeliyiz ve eğer yazılım işine giriyorsak. Hangi kodlama dili? Önce ingilizce.
Swift’le alakalı bu bağlantı üzerinden gerekli eğitimleri ve sertifika programlarına ulaşabilirsiniz.
Yazılım sektöründe bir şeyleri öğrenmek istiyorsanız sosyal medyayı gerçekten takip etmekte fayda var. Ben sosyal medyayı çok kullanan biri değildim. Yani evet hesaplarım vardı ama birşeyler paylaşmaktan ziyade takip etmek üzerine.
Instagram. Evet instagram deyip geçmeyin. Ben çok çekinirim instagram kullanmaktan ama bir çok eğitim kaynağını instagram dan keşfettim diyebilirim. Çünkü ilgi alanınızla ilgili şeylere baktıkça instagramda size ona göre içerik öne çıkarıyor. Reklamları bile alakalı ve faydalı konulardan gelmeye başlıyor. Şimdi size çok açıklama yapmadan bir iki kaynağı direkt vereceğim.
Patika.dev. Aslında Kodluyoruzun bir bağlantısı. Yazılım alanında ücretsiz eğitim arıyorsanız tam yerinde. Ayrıca türkçe kaynak. Kendi yolunuzu bulup ona göre eğitim patikanızı tamamlayın. Platformda ayrıca bootcamplar, hackathon, iş ilanları kurslar hakkında sürekli duyurular dönüyor. #Patika.dev #Kodluyoruz Bu sayfaların sosyal medya hesaplarını kesinlikle takip edin. Youtube ve instagram öncelikli tavsiyem.
İş bulma ve eğitim konularında iki sayfa daha paylaşmak istiyorum. Bu sayfalarında yine sosyal medya hesaplarını linkedin profillerini takip etmekten çekinmeyin. İkiside ilgi alanlarına göre iş tekliflerini eşleştirme üzerine kurulu sayfalar diyebiliriz. Ağırlık yine yazılım. #talentgrid.io #coderspace.io
Girişimcilik, eğitimler ve iş ilanlarıyla ilgili iki sayfa daha paylaşalım. Eskiden Ömer Abi’nin birkaç etkinliğine gitimiştim. Şimdi kendisini bu platformda yeniden keşfettim. Videolarını takip etmenizi tavsiye ederim. #YeniNesilKafası Bir diğer sayfa ise eğitim duyuruları yada eğitimle birlikte işe alım etkinlikleri hakkında paylaşımlarda bulunan #techcareer.net
Youtube üzerinde de takip ettiğim eğitici sayfalar var. Bunlar genellikle yabancı olsada dediğim gibi kodlama yabancı dil gerektiren bir iş. İngilizce ama sonuçta yaptıkları işi anlıyorsunuz. Swift İle alakalı bu iki kanalı tavsiye ederim. #CodeWithChris #Kavsoft
JavaScript ağırlıklı ama front-end geliştiriciler içinde tavsiye edeceğim diğer iki sayfa. #CodeWithAniaKubow #Ademİlter Bu arada Adem İlter sosyal medya hesaplarından da takip etmenizi öneririm. Özellikle twitter üzerinden. Onu takip ettikten sonra bağlantılı olarak ilgi alanınızla alakalı farklı insanlara da ulaşabiliyorsunuz.
Bunların dışında tepe firmaların yani Google, Meta gibi şirketlerin geliştiriciler için sosyal medya hesaplarını takip etmenizi öneririm. Özellikle google’ın youtube’da ve linkedin üzerinden paylaşımlarını takip edebilirsiniz.
Belki atladığım, kaçırdığım kaynak noktaları var. Ama son olarakta Medium’dan bir profil paylaşmak istiyorum. Genellikle aylık içerik üreten bir kaynak. Kaçırdığınız konu başlıklarını sizin adınıza birinin ulaşıp paylaşması güzel bir sayfa. Daha doğrusu bir kişi. #Muhammed Hilmi Koca Sayfası çoğu zaman banada yol göstermiş ve yeni şeyler keşfetmeme olanak sağlamıştır.
Neler yaptım? Buraya kadar aslında biraz neler yaptığımdan ve yaparken nelerle karşılaştığımdan bahsettim. Belkide çoğu kaynağı zaten biliyordunuz. Ama benim için bazı kaynaklar yeniydi. Özellikle insan altı ay askere gidip geldikten sonra. Hatta belki de daha uzun bir aradan sonra kendimi yeniden bu işlere yani yazılım geliştirme, girişimcilik gibi konulara dönmüş bulurken.
Özetlemek gerekirse. Geçtiğimiz iki ayda kendime döndüm. Sosyal medyayı daha aktif yani öğrenmek için kullanmaya başladım. Hergün bir kod yazmak için kendimi teşvik ettim ve github’a repoladım, commitledim. O yeşil kutucuklar motivem oldu. Her gün bir eğitim videosu izledim.
Her gün yeni bir işi nasıl kurarım ve yeni bir kariyere başlamak için neler yapmalıyım sorularına cevap olabilecek adımları atmak için gayret gösterdim. İşte o gayretlereden birisini daha gerçekleştiriyorum değerli okuyucu.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere. Esenlikle kalın.